Dziurawiec od wieków jest wykorzystywany w ziołolecznictwie na szeroką skalę. Przyrządza się z niego nie tylko napary, ale także olej, soki oraz wyciągi. Ale uwaga! Stosowanie dziurawca w nadmiernych ilościach może powodować uczulenie na światło słoneczne. Ponadto ziele wchodzi w niepożądane interakcje z niektórymi lekami.
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.) nazywany jest również zielem świętojańskim, ponieważ przypisywano mu magiczne właściwości. W dawnych czasach wierzono, że odstrasza złe czary i czarty. W Noc Świętojańską pleciono z niego wianki i palono w ogniu.
Wodny wyciąg z dziurawca zawiera garbniki katechinowe – działa ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz przeciwbakteryjnie. Poza tym ma właściwości żółciopędne, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a także ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Ponadto można go stosować miejscowo na drobne krwawienia, a doustnie – na bielactwo.
Dziurawiec – działanie
- przeciwdepresyjne
- pobudzające łaknienie i trawienie
- antyseptyczne
- przeciwbakteryjne
- ściągające
- rozkurczowe
- przeciwdziałąjące nadkwasocie
- moczopędne
Przeczytaj także:
KRWAWNIK POSPOLITY – CUDOWNE LEKARSTWO. DOSTĘPNY NA ŁĄKACH! +PRZEPISY
Wyciąg z dziurawca – przepis
Wyciąg alkoholowy, czyli nalewka wykazuje działanie uspakajające, wzmacniające i antybakteryjne.
Składniki:
- 10o g kwiatów dziurawca
- 500ml spirytusu
Sposób przygotowania:
Kwiaty zalać alkoholem, odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie przecedzić, wycisnąć przez gazę.
Dawkowanie:
1 łyżeczkę nalewki rozcieńczyć w połowie szklanki wody lub mleka. Stosować 1x dziennie.